Aad de Mos: “Van Gaal gooit onze mooie naam weg”

Door Stefan van Buren


Aad de Mos: ‘Van Gaal gooit onze mooie naam weg”

Het Nederlands elftal is door naar de volgende ronde, maar Aad de Mos is nog niet tevreden over het spel van Oranje. De oud-trainer van Ajax en PSV vindt dat Louis van Gaal met zijn aangepaste tactiek niet de juiste weg is ingeslagen. In de zesde aflevering van WK Qaadtar is De Mos buitengewoon kritisch op de bondscoach.

Nederland zwak land

Na een zege op Senegal, een gelijkspel tegen Ecuador (1-1) en een overwinning op Qatar (2-0) is Oranje door naar de achtste finale van het WK 2022. De kwalificatie is het belangrijkste, erkent ook De Mos, maar hij is niet te spreken over het spel van Oranje. “Louis moet niet aankomen met teksten als: wij spelen het voetbal dat we willen. We hebben ons aangepast als een zwak land. Spelen countervoetbal. Dat is niet onze stijl, vind ik.”

De Mos uit felle kritiek op Van Gaal, die volgens hem de reputatie van Nederland als voetballand op het spel zet. “Op dit moment lijk het nergens op. Wat we opgebouwd hebben, onze mooie naam, met aanvallend voetbal en creativiteit, dat is gewoon weggenomen uit het elftal. Zeker door het systeem. Van Gaal spreekt ook over ‘systeem tegen systeem’. Nou, het zijn nog altijd de spelers die het systeem bepalen. Dat wordt ze ontnomen.”

Frankrijk en Argentinië zijn volgens De Mos twee ploegen die het veel beter doen dat Nederland. Zijn geld zet hij niet meer op WK-winst van Oranje.

WK Qatar
Argentinië wordt wereldkampioen
6.00

Xavi Simons

In de zoektocht naar het juiste middenveld en meer creativiteit, zou De Mos een plaats inruimen voor Xavi Simons. “Er kan maar één optie zijn die mij nog staande houd om Simons niet op stellen. Dat zou zijn dat Van Gaal hem bewaard, omdat hij de coaches van de knock out-teams niet wijzer wil maken dan ze zijn. Aan de andere kant had hij al kunnen proeven aan het tempo en de medespelers.”

Verenigde Staten

Zaterdag om 16:00 uur staan Van Gaal en zijn mannen tegenover de Verenigde Staten. Ondanks de kanttekeningen bij de tactiek van Nederland zijn we in de ogen van De Mos wel favoriet. “Op basis van de WK historie van Nederland, natuurlijk. Maar het zal niet makkelijk zijn. Een ploeg die veel lopende mensen heeft. Wij hebben dat niet graag. Dit is geen prettige tegenstander, die veel energie in de wedstrijd gooit.”

Nederland - Verenigde Staten
Nederland wint
1.95

De Verenigde Staten is op papier een maatje kleiner dan Nederland, maar daar wordt de wedstrijd niet makkelijker van. “Ik speel liever tegen een gerenommeerde tegenstander, omdat je dan weet hoe het middenveld staat en wat je ertegen over moet stellen. Tegen Busquest, Gavi en Pedri weet je hoe je met spelen. Tegen de Brazilianen idem dito. Dat is makkelijk uit te rekenen en te imagineren, zoals Van Gaal dat zegt.”

Enkele spelers van Amerika zijn bij iedereen bekend, zoals Christian Pulisic, Weston McKennie en Sergiño Dest, maar daar houdt het volgens De Mos ook bij op. “Ze moeten het maar laten zien tegen Nederland. Ik ben niet zo’n coach die van elke tegenstander Real Madrid, weet je. Het moet vanuit de spelers zelf komen, vanuit de intuïtie en het voetbal.”

 

Meer Raad van Aad

Aad voorspelt: “Manchester City gaat de treble winnen”

Manchester City en Manchester United strijden om de FA Cup. Aad de Mos geeft Erik ten Hag een kleine kans: “City is favoriet”

Knotsgekke slotdag op komst: “Ajax naar de Conference League”

Er staat zondag veel op het spel in de laatste speelronde in de Eredivisie. Aad de Mos denkt dat Ajax als verliezer uit het weekend komt.

“AZ werd overlopen; kleine kans om de finale te halen”

Aad de Mos geeft AZ een kleine kans om de finale van de Conference League te halen. Hij verwacht een moeilijke return tegen West Ham.

0

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluiten

Winkelwagen

loading icon
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie