De Mos: “Brobbey is een verwend jongetje”

Door Stefan van Buren


De Mos: “Brobbey is een verwend jongetje”

Bij Ajax zijn ze volgens de geruchten ontevreden over de trainingsarbeid van Brobbey. Zowel Schreuder als Heitinga lieten tussen neus en lippen iets doorschemeren over het gebrek aan inzet op de trainingen. Brobbey werd niet genoemd, maar lijkt wel het onderwerp van de kritiek. Aad de Mos vertelt erover in de podcast Twee Viertje met Aad.

Brobbey is een miskoop?

Het verhaal is bekend. Brobbey werd opgeleid bij Ajax, vertrok transfervrij naar RB Leipzig en werd afgelopen e zomer voor 16 miljoen euro teruggekocht. Dan zou je volledige inzet verwachten, maar er gaan hardnekkige geluiden dat Brobbey niet zijn beste beentje voor zet op de training. In de rubriek ‘De Stalen Snor’ krijgt De Mos een stelling over Brobbey voorgelegd. “We kunnen Bryan Brobbey nu al een miskoop noemen.’ De Mos is duidelijk in zijn mening over Brobbey. Hij vindt de spits maar een verwend ventje.

“Het is een jongetje dat in de jeugd allerlei vrijbrieven had. Als hij niet sneller bij het eerste elftal mocht trainen, ging hij weg. Daarna: als hij niet snel een basisplaats zou krijgen zou hij weggaan. Toen hebben ze hem met Ten Hag maar even laten spelen. Bij toeval pakte dat een aantal keer heel aardig uit. Desondanks is hij toch vertrokken en heeft hij de boel in de steek gelaten, naar Duitsland. Die denkt dus op zijn manier dat hij alles kan doen, en dat dat dan beloond wordt.”

Verongelijkt jongetje

Brobbey kan volgens De Mos maar moeilijk omgaan met zijn status bij Ajax. “Er werd met hem geschoven. Eerst Tadic, dan Kudus en dan weer Brobbey. Daar kan hij niet mee omgaan. Hij wil ondanks dat hij minder presteert altijd spelen. Soms heeft hij het gelijk aan zijn hand. Ik kan me nog een wedstrijd herinneren dat Schreuder zei dat hij het verkeerd had gedaan. In de rust bij Fortuna. Dan maak je jezelf kwetsbaar. Terwijl de speler een kwetsbaar gevoel moet hebben. Dat hij nog niet goed genoeg is en dan moet hij het laten zien in meerdere wedstrijden. Brobbey is altijd het verongelijkte jongetje geweest.”

De Mos denkt dat Brobbey weinig kans maakt bij Heitinga. Hij vergelijkt de start van diens trainerscarrière met zijn eigen begin, bij Ajax in 1981. “Ik denk dat Heitinga uitgaat van: ‘Dit is mijn kans. Ik kijk niet meer naar namen. Ik kijk naar wat ik zie met mijn eigen ogen.’ Dat heb ik zelf ook altijd gedaan op die manier. Ik ben ook zo begonnen als Heitinga. Ik heb er ook een paar naast gezet. Die zeiden: ‘Ik heb toch een naam en je hebt me ernaast gezet.’ Dan zei ik: ‘Op naam kun je alleen je paspoort verlengen bij het gemeentehuis. Spelen niet, alleen als je goals maakt.”

Slechte aankopen

Het voorbeeld van Brobbey is volgens De Mos tekenend voor het mismanagement bij Ajax. Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra, verantwoordelijk voor de aankopen krijgen geen voldoende van onze huisanalist. “Die zijn met boter en suiker in een situatie gestapt. Zij hebben zich laten leiden door makelaars en vreemde fratsen. Als je het hele lijstje ziet, denk je: hoe krijg je het in je hoofd? Om iemand te halen als Bassey voor 26 miljoen. En Wijndal, daar hebben ze bij AZ ook om gelachen.”

De Mos kraakt het aankoopbeleid verder af. Ook Francisco Conceição komt aan de beurt. “Dat is een leuk jeugdspelertje. 0,0 rendement. Dat heeft Johnny Heitinga waarschijnlijk ook al gezien, want die deed niet mee tegen Excelsior. Daar hoef je geen goede ogen voor te hebben, dat is scorebordjournalistiek. Als hij twee keer een man leuk voorbijkomt en een derde ook nog, dan is dat ‘geweldig’. Maar het rendement is 0. Hij maakt nooit een goal, geeft nooit een assist.”

De conclusie van Aad is keihard: “Het is een tragedie. Dat er honderd-zoveel miljoen uitgegeven is. Ze denken: ‘Tweehonderd miljoen in het laatje, dan kan ons niks gebeuren’ Maar als je geen netwerk hebt en je hebt geen goede ogen, dan ben je ongeschikt voor die positie.”

Feyenoord - PSV
Feyenoord wint
2.10

Meer Raad van Aad

Aad voorspelt: “Manchester City gaat de treble winnen”

Manchester City en Manchester United strijden om de FA Cup. Aad de Mos geeft Erik ten Hag een kleine kans: “City is favoriet”

Knotsgekke slotdag op komst: “Ajax naar de Conference League”

Er staat zondag veel op het spel in de laatste speelronde in de Eredivisie. Aad de Mos denkt dat Ajax als verliezer uit het weekend komt.

“AZ werd overlopen; kleine kans om de finale te halen”

Aad de Mos geeft AZ een kleine kans om de finale van de Conference League te halen. Hij verwacht een moeilijke return tegen West Ham.

0

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluiten

Winkelwagen

loading icon
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie