Gokreclames worden beperkt; Tweede Kamer pleit voor verbod

Door Stefan van Buren


Gokreclames worden beperkt; Tweede Kamer pleit voor verbod

Je hebt het vast wel gemerkt: de reclames voor gokken zijn enorm toegenomen. Op tv, radio, internet en in bushokjes zie je Nederlandse gokbedrijven constant langskomen met lonkende teksten en bekende Nederlanders als uithangbord. Maar niet iedereen is hier even blij mee. De gokreclames worden door de politiek mogelijk aan banden gelegd.

Gokbedrijven beloofden eerder deze week al minder reclame te gaan maken. In video’s op internet is er vanaf nu pas na 21.00 uur reclame te zien over wedden en gokken. Op televisie was dit al het geval, maar daar worden nu ook de korte herhalingsspotjes geschrapt. Daarnaast mogen er drie reclames van gokbedrijven en bookmakers per reclameblok uitgezonden worden en mogen deze niet langer dan dertig seconden duren.

Overkill reclames terugdringen

De afspraken zijn vastgelegd in een reclamecode, die volgt na de legalisering van de gokmarkt in oktober van dit jaar. Daarna volgde een overvloed aan reclames, omdat de afspraken hierover niet scherp genoeg waren. Dat is nu wel het geval, volgens de gokbedrijven zelf. “Hiermee wordt de ervaren overkill aan reclames stevig teruggedrongen, niet alleen op tv en radio, maar ook online”, verklaart Helma Lodders van de vereniging Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders.

Tweede Kamer wil ongerichte reclames verbieden

Het is nog maar de vraag of de kous daarmee af is. De aankondiging van de gokbedrijven kwam een dag voordat de Tweede Kamer debatteerde over de reclames. De ChristenUnie en de SP kaartten het onderwerp eerder aan, onder meer naar aanleiding van de reclames van Jacks.nl op de website van Voetbal International. De twee politieke partijen deden het verzoek om het aantal gokreclames te beperken en een meerderheid van de Tweede Kamer gaat daar nu in mee.

De motie van de SP waarin wordt voorgesteld ‘’een verbod in te stellen op ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen’ werd door de Tweede Kamer aangenomen. De overheid wil dus strengere reclameregels invoeren om de negatieve gevolgen van gokken, zoals verslavingsproblematiek en persoonlijke financiële problemen, te beperken.

Mensen gokken meer

Volgens de initiatiefnemers van de motie is het aantal uren dat mensen doorbrengen op online goksites sinds de legalisering van de online gokmarkt sterk toegenomen. Dat blijkt ook uit cijfers Similarweb, een bedrijf dat webverkeer analyseert. Zij melden tegenover RTL Nieuws dat er sinds 1 oktober een toename is van meer dan 50 procent gespeelde uren per maand.

Voorlopig geen verbod

Demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker gaat niet mee in het verbod, maar waarschuwde gokbedrijven wel dat de spotjes beperkt moeten worden, omdat er anders alsnog strenge maatregelen vanuit de politiek zullen volgen.

Laatste Nieuws

Nederlandse Loterij is de komende 10 jaar hoofdsponsor van TeamNL

Nederlandse Loterij heeft zich voor de komende tien jaar verbonden aan TeamNL. De aanbieder van kansspelen is de eerste hoofdsponsor ooit.

De Mos voorspelt: “Pasveer keept voor Oranje op het WK”

Aad de Mos denkt dat Remko Pasveer namens Nederland zal keepen tijdens het WK in Qatar. Zo laat hij weten in de podcast Twee Viertje met Aad.

Franse overheid wil Zebet overnemen

ZEturf, in Nederland actief met Zebet, wordt mogelijk van de Franse overheid. De Franse nationale loterij heeft de onderhandelingen geopend.

0

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sluiten

Winkelwagen

loading icon
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie