Door Stefan van Buren
Ksa waarschuwt aanbieders: “Zoek niet de randen op”
Sinds het opengaan van de gokmarkt is er veel te doen over de grote hoeveelheid gokreclames. Verschillende politieke partijen klagen over de vele commercials en de Tweede Kamer overweegt meer beperkingen door te voeren. De Kansspelautoriteit (Ksa) adviseert bookmakers niet de randen op te zoeken.
In een blog van René Janssen, de voorzitter van de Ksa, komt de media-aandacht over de vele gokreclames aan bod. Veel kranten en televisieprogramma’s besteedden de afgelopen periode aandacht aan de verleidingen die bookmakers en casino’s publiekelijk voorleggen aan het publiek. Janssen begrijpt dat dit erbij hoort, maar waarschuwt de aanbieder niet te ver te gaan.
“Bij online goksites zien we dat terug door het persoonlijk maken van het online contact, doordat er verbinding wordt gezocht, er ’pop- ups’ zijn, er op de ‘juiste’ momenten gevraagd wordt of je bij wilt storten, et cetera. In algemene zin zou ik tegen kansspelaanbieders willen zeggen: zoek niet de randen op, want dat gaat zich tegen u keren. Iedereen snapt dat u in een commerciële markt opereert en dat u moet concurreren. Maar u biedt een risicovol product aan en daarmee draagt u een grote – ook maatschappelijke – verantwoordelijkheid.”
Speellimieten
Verder gaat Janssen in op de manier waarop bookmakers speellimieten aanbieden. Het is wettelijk bepaald dat een speler voordat hij gaat speler zijn eigen grenzen moet aangeven. Met hoeveel geld wil hij maximaal spelen en hoe veel tijd mag hij aan het gokken besteden. In een uitzending van televisieprogramma Kassa zag de Ksa echter dat bookmakers slim gebruiken maken van de ruimte die de wet biedt.
Nieuw blog Ksa-voorzitter René Jansen over speellimieten bij online gokken: ‘Het is misschien niet naar de letter, maar wel naar de geest van de wet om hier paal en perk aan te stellen.’ https://t.co/5MmW7olZsI pic.twitter.com/Tqol7hjt7i
— Kansspelautoriteit (@Ksa_Nederland) January 31, 2022
“In het Kassa-item zagen we echter dat een speler, als hij ouder is dan 23 jaar, ook kan kiezen voor speellimieten van 24 uur per dag, 7 dagen per week en 100.000 euro per dag. Strikt genomen doet een aanbieder hiermee niets verkeerd. Toch zou ik hierbij de aanbieders van online kansspelen willen oproepen hier snel en zorgvuldig naar te kijken. Het is misschien niet naar de letter, maar wel naar de geest van de wet om paal en perk te stellen aan de in te stellen limieten. Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft ook een morele kant.”
Verantwoordelijkheid nemen
“Als aanbieders zelf niet voldoende verantwoordelijkheid nemen, zal op enig moment de overheid dit doen. In Zweden was dit recent het geval: daar werd het stortingslimiet verlaagd en een strengere controle op reclames afgekondigd. Mijn voorzichtige taxatie is dat we in Nederland ook wel eens die weg op zouden kunnen gaan. Als aanbieders niet meer verantwoordelijkheid nemen, natuurlijk.”