Door Stefan van Buren
Wesley Sneijder onterecht doelwit van Haagse gokmaffia
Dirk Kuijt, Wesley Sneijder en verschillende Eredivisie-voetballers werden in verband gebracht met de illegale gokwebsite Edobet nadat die offline werd gehaald. Kuijt bleek in de politieonderzoeken flink te gokken, tot wel 25.000 euro per dag. Sneijder ontkende enige betrokkenheid. Nu blijkt dat iemand anders onder zijn naam speelde en dat de recordinternational onterecht werd bedreigd.
Bedreiging
Uit afgetapte telefoongesprekken werd duidelijk dat de gokker met de naam ‘Wesley Sneijder’ nog 320.000 euro schuldig was aan Piet S., een drugscrimineel en voormalig eigenaar van Edobet. In november 2020 kwamen drie mannen verhaal halen bij het restaurant van een vriend van de oud-international in Nieuwegein. In de afgetapte telefoongesprokken wordt hun intentie duidelijk:
“Effe dat broertje van hem, voordat we geld gaan vragen, in het ziekenhuis slaan. Dus die laat ik ff zijn oogkas breken, gewoon ff goed. (…) Zijn moeder, tante, oma, het kan mij niet schelen wie”, zegt Piet S. volgens de politierapporten, ingezien door het Algemeen Dagblad.
In een verklaring aan de rechtbank geeft Freddy S., de zoon van Piet S. en medebeheerder van Edobet, aan dat Sneijder helemaal niet gokte bij Edebot. Het blijkt te gaan om Wout van K., een neef van de vader van Sneijder die de naam van de oud-voetballer gebruikte. De gokbazen noemden de naam van Sneijder wel in telefoongesprekken om zo meer klanten te trekken. “Ik had hem helemaal niet gokken bij de site. Ik maakte het mooier”, verklaarde Freddy S.
Dirk Kuyt wel
Dirk Kuyt bevestigde eerder tegenover het AD en de politie dat hij wel bij Edobet gokte. Hij speelde op krediet en haalde de winst cash op bij een tankstation. Freddy S. verklaart dat hij niet degene was die contact met Kuyt had. “Ik heb mogelijk wel gehoord dat hij gokte, maar ik ken hem niet. Ik heb geen nummer van hem en ik heb hem nooit geld gebracht of geld bij hem opgehaald.”
100% legale online bookmakers in Nederland 2023
116 miljoen omzet per jaar
De vader en zoon beheerden samen de illegale goksite, haalden nieuwe spelers binnen en zouden een flinke commissie opstrijken wanneer de website zou worden verkocht. Het Openbaar Ministerie berekende dat er in één jaar tijd 116 miljoen euro werd omgezet, waarvan Piet S. 1,5 procent kreeg. Hij zou daarnaast miljoenen hebben verdiend aan drugshandel tussen Zuid-Amerika en Europa, afpersing, mishandeling en witwassen. In totaal eist justitie dat Piet S. 63 miljoen euro inlevert.
Piet S. bracht bij Edobet vooral Nederlanders binnen die in Spanje woonden en spelers vanuit Bonaire Curaçao, waar Edobet wél een vergunning had. Een van die gokkers introduceerde vervolgens ‘Wesley Sneijder’. Maar dat blijkt nu een valse naam te zijn; er speelde iemand anders op het account. De dreigementen richting Sneijder die via de politietaps werden opgevangen waren dan ook nergens op gebaseerd en werden gelukkig niet uitgevoerd. “Dat is blèren op dat moment”, zei Piet S. in de rechtbank. “Dat is allemaal nooit gebeurd.”
Meer voetballers in politiedossier
David Mendes da Silva, oud-speler van o.a. Ajax, AZ en Oranje, bracht ook voetballers binnen bij Edobet. Sommigen van hen, zoals Tom Beugelsdijk en Aaron Meijers, kochten zelfs aandelen in de illegale gokwebsite, die inmiddels offline is gehaald. De namen van Jordy Clasie, Ricardo Kishna, Thomas Meissner, Mike Havenaar en Thomas Lam komen terug in het politiedossier in de vorm van banktransacties tussen hen en Edobet, variërend van 22.000 tot 61.000 euro.
“Mijn intentie was om mooie dingen te doen met Edobet”, vertelt Mendes da Silva aan het AD. “Maar uiteindelijk is het misgegaan. De samenwerking verliep stroef. Uiteindelijk ben ik gewoon genaaid. Als ik had geweten waar ik in was terechtgekomen, dan was ik er nooit aan begonnen.”