Door Michael Jansen
WK 2022: dit zijn de deelnemers
Het is tijd voor het WK voetbal 2022! 32 landen gaan onderling uitmaken wie op dit moment de beste van de wereld is. Zondagavond 20 november wordt het toernooi aangevangen en op 18 december zien we in de finale wie er met de wereldtitel vandoor gaat. Voor het zover is, leiden we je nog langs alle deelnemers, op volgorde van de pouleindeling. Wie doen er mee en op wie moeten we letten?
Groep A: Qatar, Ecuador, Senegal, Nederland
We beginnen met het gastland, een van de tegenstanders van Oranje. Bondscoach Félix Sánchez van Qatar heeft zijn spelers al een geruime tijd bij elkaar, omdat de clubs hen moesten afstaan als voorbereiding op dit WK. Zo heeft niemand zo’n goede voorbereiding gehad als het thuisland. Voor Ecuador geldt dat je op weinig spektakel hoeft te rekenen. De Zuid-Amerikanen maken niet veel doelpunten, maar verdedigen vooral goed genoeg om er ook weinig tegen te krijgen.
Virgil van Dijk is attending his FIRST World Cup for the Netherlands 👏 pic.twitter.com/hSoNV7MSC2
— ESPN FC (@ESPNFC) November 11, 2022
Senegal is het derde land in deze poule. De Afrikaans kampioen won in de play-offs na strafschoppen van Egypte en is er weer bij. Met oud-speler Aliou Cissé aan het roer moeten Édouard Mendy, Kalidou Koulibaly en Sadio Mané de kar gaan trekken. Louis van Gaal is ervan overtuigd: Nederland kan wereldkampioen worden. En waarom niet? Het lukte al drie keer eerder in de historie van het WK om de finale te halen. Veel zal afhangen van de vorm van de defensie. Virgil van Dijk is de grote leider en moet hopen dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen.
Groep B: Engeland, Iran, Verenigde Staten, Wales
Dan het land waarin men altijd overtuigd is van het winnen van een internationaal toernooi. Football’s Coming Home zullen we weer veelvuldig horen, tot het moment dat het misgaat. Want ook op het eigen Wembley werd het EK niet gewonnen. Met Harry Kane is er wel een mogelijke topscorer in de ploeg. Iran is de grote underdog van deze groep. Met Carlos Queiroz heeft het land een ervaren bondscoach aangesteld, die het team net een stapje verder kan brengen. Weinig individuele kwaliteiten, maar de teamgeest moet het land verder brengen.
Dan de Verenigde Staten. Een land waar het talent overheerst. Jongelingen als Sergiño Dest, Weston McKennie, Tyler Adams, Brenden Aaronson, Christian Pulisic, Timothy Weah en Giovanni Reyna spelen een belangrijke rol en kunnen allemaal nog jaren mee. Het is de vraag of zij nu al op hun top zijn. Voor Wales is dit het afscheid van een legende. Gareth Bale mag het nog één keer proberen op een eindtoernooi, maar voor de aanvaller van Los Angeles is het nog onduidelijk hoe fit hij precies is. Tijdens de laatste twee EK’s was hij in topvorm, dus dat belooft genoeg.
Groep C: Argentinië, Saudi-Arabië, Mexico, Polen
De laatste kans. Elk eindtoernooi zal voor een hoop dertigers voelen als een laatste mogelijkheid op succes. Zeker voor Lionel Messi zal dit gelden. Misschien wel de beste voetballer ooit, maar de finalenederlaag in 2014 is nog steeds een smetje op zijn carrière. Saudi-Arabië is een van de landen die zich het gemakkelijkst kunnen aanpassen aan het klimaat in Qatar, dus zie dat als een half thuisvoordeel. Voor deze poule is het wel de grote favoriet om laatste te worden. Topspelers vinden we hier niet.
Argentina’s attack for the World Cup🔥 pic.twitter.com/1KMiAgt5h2
— Barça Worldwide (@BarcaWorldwide) November 12, 2022
Mexico zal met veel vertrouwen terugkijken naar het WK 2014, waar het maar nipt verloor van de latere nummer drie Nederland. Maar de tijden zijn veranderd en er zijn nog maar weinig spelers over van dat toernooi. Vooral de uitblinkende doelman Guillermo Ochoa mag zijn kunsten weer laten zien. Polen laat zich zien aan de hand van Robert Lewandowski, misschien wel de beste spits van de wereld. Maar is het team om hem heen wel goed genoeg om hem in positie te brengen? Hij heeft geen secondanten als Lukasz Piszczek of Jakub Blaszczykowski meer.
Groep D: Frankrijk, Australië, Denemarken, Tunesië
Zoals altijd is Frankrijk ook nu weer een van de grote favorieten voor de eindwinst. Het gemis van N’Golo Kanté en Paul Pogba kan zich flink gaan laten voelen, want de overgebleven middenvelders lopen niet over van ervaring. Talent genoeg, maar kunnen zij de ploeg tillen? Australië is mogelijk een van de zwakste landen die we op dit WK gaan tegenkomen. De beste spelers van het land spelen op een bedenkelijk niveau en het land had wat geluk nodig om de Verenigde Arabische Emiraten en Peru te verslaan.
Denemarken kan dan juist weer een verrassing worden. De Scandinaviërs speelden anderhalf jaar geleden goed op het EK, ook na het uitvallen van Christian Eriksen. De middenvelder is er nu weer bij en zorgt voor een hoop vertrouwen. De breedte van het team kan ze wel eens gaan opbreken. Dan Tunesië, ook een land dat niet veel kans maakt om door te gaan naar de volgende ronde. Er zijn weinig spelers die een surplus aan kwaliteit hebben, al haalt bondscoach Jalel Kadri sinds zijn aanstelling een goed gemiddeld puntenaantal.
Groep E: Spanje, Costa Rica, Duitsland, Japan
Van alle poules in de groepsfase is dit degene die het hoogtepunt van het speelschema oplevert. Spanje is namelijk één van de twee toplanden in deze groep. Toptalenten Pedri en Gavi mogen direct een belangrijke rol gaan vervullen. De zwakte van de Spanjaarden ligt voorin, waar Álvaro Morata geen topspits is. Dan Costa Rica. Of misschien ‘Keylor Navas en de rest’. De doelman is van een veel hoger niveau dan al zijn teamgenoten. Dat kan Costa Rica gaan opbreken.
3 – If they plays against Costa Rica 🇨🇷, Pedri González (19 years and 354 days today) and Pablo Gavi (18 and 101) will become the third teenager to play in a World Cup for Spain 🇪🇸, after Cesc Fàbregas at Germany 2006. Jewels. pic.twitter.com/4eQIKDeiHQ
— OptaJose (@OptaJose) November 14, 2022
Ook het andere topland heeft een spitsprobleem. De blessure van Timo Werner zorgt ervoor dat Duits bondscoach Hansi Flick voor een van zijn middenvelders (Thomas Müller of Kai Havertz) of voor een debutant (Youssouf Moukoko of Niclas Füllkrug) moet kiezen. Japan is de laatste jaren defensiever gaan spelen en meer op de counter. Dat zal ze niet verkeerd uitkomen in een poule met twee Europese toplanden. Takefusa Kubo kan voorin een sleutelrol gaan vervullen.
Groep F: België, Canada, Marokko, Kroatië
Voor België was het drie toernooien geleden al de laatste kans om nog wat uit de gouden generatie te halen. Inmiddels lijkt het moment definitief voorbij. De verdediging lijkt niet sterk genoeg om het toernooi te kunnen winnen. Voorin is het nog steeds top. Canada is er voor het eerst sinds 1986 weer een keer bij op een WK. En hoe, want de kwalificatiepoule werd overtuigend gewonnen. Nu moet het team, geleid door Alphonso Davies, laten zien wat het waard is.
De rust is eindelijk teruggekeerd bij Marokko. Het vertrek van Vahid Halihodzic bleek de sleutel om Noussair Mazraoui, Amine Harit en vooral Hakim Ziyech terug te krijgen bij de nationale ploeg. Zij mogen hun team aanvoeren in deze poule. Kroatië is het vierde land in Groep F. Na de tweede plek vier jaar geleden zal er nog steeds vertrouwen zijn. Toch is het niveau iets minder, zonder bijvoorbeeld Mario Mandzukic. Wel is Luka Modric nog steeds de grote man.
Groep G: Brazilië, Servië, Zwitserland, Kameroen
Je kunt niet alleen met potlood of pen, maar ook met een dikke viltstift invullen dat Brazilië gaat deelnemen aan een WK. De Zuid-Amerikanen misten nog nimmer een mondiaal eindtoernooi. En dan zijn ze ook nog eens recordwinnaar. Een van de duidelijke favorieten. Servië zal daarentegen moeten knokken voor een plekje in de volgende ronde. Het spitsenduo van Dusan Vlahovic en Aleksandar Mitrovic kan voor veel gevaar zorgen.
In 2018-19, Gabriel Martinelli was playing club football at Ituano in Brazil’s fourth tier before signing for Arsenal. Just a few years later, he’s one of the breakout stars in the Premier League and going to his first World Cup.
What a journey 👏 pic.twitter.com/33SM8MPz1R
— ESPN FC (@ESPNFC) November 7, 2022
Zwitserland is altijd een gevaarlijke tegenstander. Het toonbeeld van een land dat telkens een minimaal niveau haalt. In de kwalificatie eindigde Murat Yakin met zijn mannen boven Italië, met slechts twee tegengoals in acht duels. Bij Kameroen is het weer eens onrustig, nu door een ruzie over winstpremies. Een dergelijke onrust kostte het Afrikaanse land op het WK 2014 al de kop, dus het is nu zaak de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
Groep H: Portugal, Ghana, Uruguay, Zuid-Korea
Portugal had een klein scheurtje in de normaliter toch hechte selectie. De uitspraken van Cristiano Ronaldo zorgden voor een wat minder amicale begroeting van clubgenoot Bruno Fernandes. Normaliter moet Portugal het toch zeker van het teamgevoel hebben. Ghana haalde flink wat nieuwe spelers binnen. Mohammed Salisu, Tariq Lamptey, Denis Odoi en Iñaki Williams zegden hun internationale loyaliteit toe aan Ghana, wat dit land toch zeker meer kwaliteit geeft.
Bij Uruguay gaat men voor de ervaringsprijs. Met Fernando Muslera, Diego Godín, Martín Cáceres, Luis Suárez en Edinson Cavani zijn er vijf spelers die ouder zijn dan 35 en minimaal 110 interlands speelden. Ervaring genoeg, maar zijn Ronald Araújo, Federico Valverde en Darwin Núñez klaar om het stokje over te nemen? We eindigen met Zuid-Korea. Dit land steunde jarenlang vooral op Son Heung-min, maar inmiddels is er ook een topverdediger. Kim Min-jae is bij Napoli een grote revelatie en kan heel wat toevoegen aan de selectie op het WK.