Gokverslaving
Signalen die op een gokverslaving wijzen, en wat je eraan kunt doen
Hoe vaak en hoe lang speel jij Divine Fortune, Texas Hold’em of live roulette? Of het nu een uur per week is, één meerdaags toernooi per maand, of toch wel wat vaker; het moet wel leuk blijven. Onder de acht miljoen Nederlanders die wel eens een kansspel spelen, zijn ongeveer 95.700 risicospelers en 79.000 probleemspelers. Vooral wanneer je online speelt, ligt de verantwoordelijkheid voor je gokgedrag me name bij jezelf, al heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit strenge regels ingevoerd voor het tegengaan van gokverslaving. Maar hoe herken je een gokverslaving bij jezelf of iemand in je omgeving en wat kun je eraan doen? Wij zijn voor je op onderzoek gegaan.
Ben ik gokverslaafd?
Lang niet iedereen die gokt, heeft een gokprobleem. Zolang je bescheiden bedragen inzet en weet wanneer je moet stoppen, kan gokken een leuke en spannende hobby zijn. Bij mensen met een gokverslaving is de rem eraf: ze weten juist níet wanneer ze moeten stoppen, zetten grote bedragen in en komen op den duur in de problemen met werk, relaties, financiën en soms zelfs criminaliteit.
Het Trimbos Instituut voor verslavingszorg heeft verschillende kenmerken vastgesteld die erop kunnen wijzen dat iemand een gokverslaving heeft. Het kan erop wijzen dat je verslaafd bent of dat je gokgedrag problematisch is als je aan (één van de) onderstaande voorwaarden voldoet:
- Je denkt heel vaak aan gokken;
- Door gokken vergeet je de wereld om je heen;
- Je hebt niet meer door hoeveel geld je inzet;
- Je denkt dat je al je verliezen terug kunt winnen;
- Gokken gaat ten koste van je werk of sociale leven;
- Je wordt somber als je niet gegokt hebt.
Is iemand in mijn omgeving gokverslaafd?
Met familie een straat Staatsloten kopen, een potje pokeren met vrienden of met collega’s een voetbalpoule opzetten; samen gokken kan heel gezellig zijn. Gokken kan echter ook vormen aannemen die je zorgen baren, bijvoorbeeld als iemand in je omgeving nachtenlang pokertoernooien speelt of compleet geobsedeerd raakt door een bepaalde online gokkast.
Probleemgokkers herkennen
De grens tussen ‘leuk’ gokken en probleemgokken is niet altijd even duidelijk. Toch vertonen veel probleemgokkers wel typisch gedrag dat je kunt herkennen. Als iemand ineens minder geld heeft, meer schulden, zijn interesse in werk en andere hobby’s verliest of zich steeds meer afzondert van familie en vrienden, kan dit op een gokverslaving duiden. Wanneer je je zorgen kunt maakt over een familielid, vriend(in) of collega kun je proberen het gesprek met de betreffende persoon aan te gaan.
Hulp inschakelen
Door de Nederlandse Kansspelautoriteit wordt professionele hulp en een speelpauze met Cruks aangeraden voor mensen die problemen hebben met gokken of iemand kennen die zulke problemen heeft. Wie op de lijst van Cruks wordt gezet kan vanaf dat moment minimaal zes maanden niet meer gokken op Nederlandse goksites en niet in Nederlandse speelhallen of casino’s. Als je zelf schade ervaart van het gokgedrag van iemand anders, kun je ook aanvragen om je partner, kind of werknemer in te laten schrijven bij Cruks.
Ook is er Loket Kansspel, dat spelers en familie van de speler helpt bij problemen met gokken. Dit loket is dag en nacht bereikbaar, gratis en op anonieme basis.
Wat kun je doen bij een gokverslaving?
Of het nu gaat om je eigen gokverslaving of die van iemand anders, als gokken tot problemen leidt, heb je hulp nodig. Uiteindelijk zoekt maar twee tot 4 procent van de probleemgokkers professionele hulp. Vaak denken verslaafden dat ze geen probleem hebben, of dat ze hun problemen zelf kunnen oplossen. Heb je wel hulp nodig, dan kun je online hulp zoeken of je omgeving om hulp vragen. De mogelijkheden variëren van online hulp en gesprekken met vrienden tot therapie en medicijnen. Je moet natuurlijk wel de stap durven zetten.
Voor mensen die een gokverslaving in hun directe omgeving tegenkomen of denken tegen te komen, geeft het Trimbos instituut een aantal adviezen: Mochten er financiële problemen als gevolg van een gokverslaving optreden, dan moet je de persoon in kwestie zo veel mogelijk problemen zelf laten oplossen. Ook kun je door niet verwijtend te zijn, maar je medelevend op te stellen de drempel naar hulpverlening verlagen en perspectief bieden voor verandering. Hopelijk zijn een goed gesprek en duidelijke afspraken voldoende, maar helpt dit niet, dan kun je overwegen om hulp van buitenaf in te schakelen.
Wat doen bookmakers tegen gokverslaving?
Om gokverslaving tegen te gaan, moeten bookmakers zich houden aan de strenge regels van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Een onderdeel daarvan is bewustwording en preventie van gokverslaving. Het voorkomen van gokverslaving begint bij de regels voor adverteren: reclames morgen niet gericht zijn op kwetsbare groepen, zoals minderjarigen. Ook is het aanmaken van een account aan allerlei regels verbonden.
Maar ook op de websites en platforms van de bookmakers en kansspelaanbieders zelf worden strenge eisen gehandhaafd. Als een aanbieder van (online) kansspelen bijvoorbeeld niet genoeg aandacht heeft voor gokverslaving zal deze hiervoor gestraft worden.
Verantwoord spelen
Nederlandse aanbieders van kansspelen moeten opties bieden die het spelers makkelijker maken om verantwoord te spelen. Zo kun je tijdslimieten en stortingslimieten instellen om jezelf te beschermen tegen te lang gokken en te veel geld inzetten. Deze beperkingen zijn bijvoorbeeld beschikbaar in een maximumbedrag voor wekelijkse storting, een maximumsaldo voor je account en een maximale wekelijkse toegangsduur (in uren).
Klantenservice
In het geval van een (vermoedelijke) gokverslaving kun je ook terecht bij de klantenservice van online bookmakers. Veel online bookmakers treffen namelijk zelf ook maatregelen om probleemgokken te voorkomen. Het is immers ook in hun belang dat spelers lol hebben in het spelen, geen problemen hebben en dus blijven terugkomen voor een verzetje. Sommige online wedkantoren kunnen bijvoorbeeld je tegoed tijdelijk bevriezen of kunnen je doorverwijzen naar zelfhulpprogramma’s. Er goed dat dit allemaal geregeld is, maar we hopen natuurlijk dat je deze maatregelen nooit nodig gaat hebben!