Laatst bijgewerkt op 15 maart 2019

Gokverslaving

Vijf signalen die op een gokverslaving wijzen, en wat je eraan kunt doen
Hoe vaak en hoe lang speel jij Divine Fortune, Texas Hold’em of live roulette? Of het nu een uur per week is, één meerdaags toernooi per maand, of toch wel wat vaker, het moet wel leuk blijven. Onder de 8 miljoen Nederlanders die wel eens een kansspel spelen, zijn ongeveer 95.700 risicospelers en 79.000 probleemspelers. Vooral wanneer je online speelt, ligt de verantwoordelijkheid voor je gokgedrag me name bij jezelf. Maar hoe herken je een gokverslaving bij jezelf of iemand in je omgeving en wat kun je eraan doen? Wij zijn voor je op onderzoek gegaan.

Ben ik gokverslaafd?

Lang niet iedereen die gokt , heeft ook een gokprobleem. Zolang je bescheiden bedragen inzet en weet wanneer je moet stoppen, kan gokken een spannende en vooral leuke hobby zijn. Bij mensen met een gokverslaving is de rem eraf: ze weten juist níet wanneer ze moeten stoppen, zetten grote bedragen in en komen op den duur in de problemen met werk, relaties, financiën en soms zelfs criminaliteit. Het Trimbos Instituut voor verslavingszorg heeft verschillende kenmerken vastgesteld die erop kunnen wijzen dat iemand een gokverslaving heeft. Als je bijvoorbeeld heel vaak aan gokken denkt, als je door gokken de wereld om je heen vergeet, als je niet meer door hebt hoe veel geld je inzet, of je denkt dat je al je verliezen terug kunt winnen, kan dit erop wijzen dat je verslaafd bent. Ook als je merkt dat het gokken ten koste gaat van je werk of je sociale leven of je somber wordt als je hebt gegokt, kan het zijn dat je gokgedrag problematisch wordt.

Is iemand in mijn omgeving gokverslaafd?

Met familie een straat straatje Staatsloten kopen, een potje pokeren met vrienden of met collega’s een voetbalpoule opzetten: samen gokken kan heel gezellig zijn. Het gokken kan ook vormen aannemen die je zorgen baren, bijvoorbeeld als iemand in je omgeving nachtenlang pokertoernooien speelt of compleet geobsedeerd raakt door een bepaalde online gokkast. De grens tussen ‘leuk’ gokken en probleemgokken is niet altijd even duidelijk. Toch vertonen veel probleemgokkers wel typisch gedrag dat je kunt herkennen. Als iemand ineens minder geld heeft, meer schulden, zijn interesse in werk en andere hobby’s verliest of zich steeds meer afzondert van familie en vrienden, kan dit op een gokverslaving duiden. Wanneer je je zorgen kunt maakt over een familielid, vriend(in) of collega kun je proberen het gesprek met de betreffende persoon aan te gaan.

Wat kun je doen bij een gokverslaving?

Of het nu gaat om je eigen gokverslaving of die van iemand anders, als gokken tot problemen leidt, heb je hulp nodig. Uiteindelijk zoekt maar twee tot 4 procent van de probleemgokkers professionele hulp. Vaak denken verslaafden dat ze geen probleem hebben, of dat ze hun problemen zelf kunnen oplossen. Heb je wel hulp nodig, dan kun je online hulp zoeken of je omgeving om hulp vragen. De mogelijkheden variëren van online hulp en gesprekken met vrienden tot therapie en medicijnen. Je moet natuurlijk wel de stap durven zetten. Voor mensen die een gokverslaving in hun directe omgeving tegenkomen of denken tegen te komen, heeft het Trimbos instituut een aantal tips geformuleerd. Mochten er financiële problemen als gevolg van een gokverslaving optreden, dan moet je de persoon in kwestie zo veel mogelijk problemen zelf laten oplossen, kun je de drempel naar hulpverlening verlagen en perspectief bieden voor verandering, dus niet te verwijtend zijn. Hopelijk zijn een goed gesprek en duidelijke afspraken voldoende, maar helpt dit niet, dan kun je overwegen om zelf hulp te zoeken.

In het geval van een (vermoedelijke) gokverslaving kun je ook terecht bij de klantenservice van online bookmakers. Veel online bookmakers treffen namelijk zelf ook maatregelen om probleemgokken te voorkomen. Het is immers ook in hun belang dat spelers lol hebben in het spelen, geen problemen hebben en dus blijven terugkomen voor een verzetje.  Sommige online wedkantoren kunnen bijvoorbeeld je tegoed tijdelijk bevriezen of kunnen je doorverwijzen naar zelfhulpprogramma’s. Nu alleen nog hopen dat je deze maatregelen nooit nodig gaat hebben!

Betrouwbare Online Bookmakers

Sluiten

Winkelmand

loading icon