WK historie Nederland

Posted on 18 augustus 2022

De WK historie van Nederland gaat terug tot aan het jaar 1934. Toen was Oranje voor het eerst aanwezig op het wereldtoernooi. Het WK in Qatar betekent alweer de elfde deelname van Oranje. Maar hoe verging het onze nationale ploeg op de vorige tien WK’s?

WK 1934

Het allereerste WK voetbal ooit in 1930 liet Nederland aan zich voorbij gaan. De lange reis naar Uruguay en de hoge kosten waren reden om niet mee te doen. Vier jaar later debuteerde Nederland op het WK in Italië. Het elftal met spelers als Kick Smit, Beb Bakhuys en Leen Vente verloor in de eerste ronde van het eindtoernooi van Zwitserland en keerde snel huiswaarts.

WK 1938

Nederland kwalificeerde zich voor het WK van 1938 in Frankrijk door Luxemburg en België te verslaan in de kwalificatierondes. In de achtste finale van het WK nam Oranje het onder leiding van de Engelse bondscoach Bob Glendenning op tegen Tsjecho-Slowakije. Nederland verloor met 3-0 in de verlenging. Het eindtoernooi bleef opnieuw beperkt tot één wedstrijd.

Nederlands elftal WK 1934

Periode zonder WK’s

Vanwege de Tweede Wereldoorlog werden er in 1942 en 1948 geen WK’s georganiseerd. De KNVB schreef zich vervolgens niet in voor het WK van 1950 in Brazilië en het WK van 1954 in Zwitserland. Voor de WK’s van 1958, 1962, 1966 en 1970 plaatste Nederland zich niet. Vier keer achter elkaar lukte het Oranje niet om de kwalificatiegroep door te komen.

WK 1974

In 1974 plaatste Nederland zich voor het eerst sinds 1938 weer voor het WK. Dankzij een beter doelsaldo dan België ging de selectie onder leiding van Rinus Michels naar de eindronde. In West-Duitsland was Oranje in de groep te sterk voor Uruguay, Bulgarije en Zweden. In de tweede ronde, opnieuw een groepsfase, won Oranje van Argentinië, Oost-Duitsland (DDR) en Brazilië. Nederland bereikte de finale tegen West-Duitsland.

Op 7 juli 1974 speelde Oranje de WK-finale tegen West-Duitsland in het Olympiastadion in München. Al in de tweede minuut kwam de ploeg van Michels op voorsprong zonder dat Duitsland de bal had aangeraakt. Johan Cruijff werd neergehaald in het strafschopgebied, waarna Johan Neeskens de penalty scoorde.

Na een half uur scoorde Paul Breitner via een penalty aan de andere kant de gelijkmaker. Vlak voor rust zorgde Gerd Müller voor een voorsprong van Duitsland, die ze niet meer weggaven. Oranje verloor met 1-2, maar de spelers in eigen land werden als helden onthaald. Ondanks het verlies was het een hoogtepunt in de WK historie van Nederland.

1974 finale wk nederland - duitsland Johan Cruyff

WK 1978

Zonder Cruijff, Van Hanegem en Michels, maar onder leiding van de Oostenrijkse bondscoach Ernst Happel, reisde Oranje in 1978 af naar het WK in Argentinië. De kwalificatie tegen België, Noord-Ierland en IJsland was vlekkeloos doorlopen. De uitslagen in de groepswedstrijden op het eindtoernooi waren wisselend: Iran (3-0 winst), Peru (0-0), Schotland (3-2 verlies). Maar Oranje plaatste zich voor de tweede ronde, waarin het won van Oostenrijk en Italië en gelijkspeelde tegen West-Duitsland. Voor de tweede keer op rij plaatste Nederland zich voor de finale.

Tegenstander in de finale was opnieuw het gastland: Argentinië. Oranje begon dominerend aan de harde strijd, maar Argentinië groeide in de wedstrijd. Halverwege de eerste helft kwam het thuisland op voorsprong via Mario Kempes. Pas in de 82ste kwam Nederland op gelijke hoogte via een rake kopbal van invaller Dick Nanninga. Vlak voor tijd schoot Rob Rensenbrink nog op de paal, maar de 1-1 stand veranderde niet.

In de verlenging trok Argentinië de overwinning over de streep dankzij doelpunten van Kempes en Daniel Bertoni. Het betekende opnieuw een verloren finale voor Nederland.

Oranje WK 1978 finale

WK 1990

Na twee finaleplaatsen op rij kwalificeerde Oranje zich niet voor het WK 1986 in Spanje en het WK 1986 in Mexico. Pas in 1990 was Nederland er weer bij op het eindtoernooi in Italië. De sterke selectie met onder andere Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Marco van Basten en Ruud Gullit had twee jaar daarvoor het EK van 1988 gewonnen onder bondscoach Rinus Michels.

Leo Beenhakker volgde Michels op en had de leiding tijdens het WK van 1990. Tijdens de groepsfase speelde Nederland drie keer gelijk tegen Engeland, Egypte en Ierland. Toch ging Oranje als beste nummer drie door naar de laatste zestien en trof het Duitsland. De wedstrijd was vanaf het begin een waar gevecht, waarbij Frank Rijkaard tegenstander Rudi Völler bespuugde.

Na rust werd de wedstrijd beslist in het voordeel van Duitsland, dat op 2-0 voorkwam door goals van Jürgen Klinsmann en Andreas Brehme. Het enige doelpunt van Oranje werd in de slotfase gemaakt door Ronald Koeman via een penalty (2-1). Het WK van Nederland was voorbij.

Van Basten en Ruud Gullit 1990

WK 1994

Op het WK van 1994 in de Verenigde Staten beschikte Dick Advocaat over een geweldige lichting, bestaande uit veteranen die het EK in ’88 hadden gewonnen aangevuld met spelers als Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Marc Overmars. De groep met België, Saoedi-Arabië en Marokko werd echter ternauwernood overleefd, omdat het doelsaldo van Nederland beter was dan België.

In de achtste finale won Nederland zonder problemen van Ierland met 2-0. Bergkamp en Wim Jonk maakten de doelpunten. In de kwartfinale wachtte een zwaardere tegenstander: Brazilië met Dunga, Zinho, Romário en Bebeto. De samba-voetballers pakten al snel een 2-0 voorsprong, maar Oranje kwam terug tot 2-2. Door een rake vrije trap van Branco in de laatste tien minuten werd het toernooi voor Oranje alsnog beëindigd.

Oranje selectie WK 1994

Bookmakers WK 2022

WK 1998

Voor het eerst in de geschiedenis plaatste Nederland zich voor het derde WK op rij. Op het WK van 1998 in Frankrijk was Guus Hiddink de coach en werd de selectie aangevuld met WK-debutanten als Michael Reiziger, Phillip Cocu, Clarence Seedorf, Boudewijn Zenden en Patrick Kluivert. Oranje overtuigde niet in de groepsfase, maar ging na een gelijkspel tegen België en Mexico en een overwinning op Zuid-Korea wel door naar de laatste zestien.

Tegenstander in de achtste finale was Joegoslavië, dat in de laatste minuut werd verslagen door een goal van Edgar Davids. Voor de kwartfinale stond een ontmoeting met Argentinië op het programma. Opnieuw won Oranje in de slotfase. Dit keer maakte Dennis Bergkamp een prachtige goal, die samen met het uitbundige commentaar van Jack van Gelder in het nationale geheugen staat gegrift.

In de halve finale werd Oranje opnieuw uitgeschakeld door Brazilië. Tijdens de reguliere speeltijd en de verlenging bleef de stand op 1-1 haken, waarna Brazilië de penaltyserie won. Oranje liep de grote finale mis en verloor in de troostfinale van Kroatië (2-1).

1998 kwartfinale Nederland - Argentinie 2-1 , Dennis Bergkamp

WK 2006

Tijdens het WK van 2002 was het Nederlands elftal afwezig, omdat het onder bondscoach Louis van Gaal niet door de kwalificatie kwam. Met Marco van Basten aan het roer plaatste Oranje zich vier jaar later moeiteloos voor het WK van 2006 in Duitsland.

Van Basten had in 2006 de beschikking over een geweldige selectie, met spelers als: Edwin van der Sar, Khalid Boulahrouz, André Ooijer, Phillip Cocu, Mark van Bommel, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Arjen Robben, Robin van Persie en Ruud van Nistelrooij.

Nederland overleefde de groep met Servië en Montenegro, Ivoorkust en Argentinië. Daarna ging het er spijkerhard aan toe in de knock-out-wedstrijd tegen Portugal. De scheidsrechter moest maar liefst zestien gele kaarten en vier rode kaarten trekken, een record in de historie van het WK.

Oranje won de strijd niet. Portugal trok aan het langste eind dankzij een doelpunt van Maniche in de 23ste minuut. Nederland keerde na de verloren achtste finale teleurgesteld terug naar huis.

2006 , nederland - portugal 0-1 cristiano ronaldo , khalid boulahrouz

WK 2010

Het WK van 2010 in Zuid-Afrika zou een nieuw hoogtepunt worden in de WK historie van Nederland. Onder bondscoach Bert van Marwijk reisde Oranje met een sterke selectie af naar Afrika. Sterspelers waren Arjen Robben, Wesley Sneijder, Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Dirk Kuyt. Alle groepswedstrijden tegen Denemarken, Japan en Kameroen werden gewonnen.

Nederland versloeg Slowakije in de achtste finale en recordkampioen Brazilië op fenomenale wijze in de kwartfinale. Sneijder was de grote man door twee keer te scoren en Oranje een ronde verder te brengen. In de halve finale was Uruguay de volgende prooi. Giovanni van Bronckhorst gaf met een geweldig afstandsschot de aanzet voor een 2-3 overwinning. Voor de derde keer in de geschiedenis van het WK haalde Oranje de finale!

De ploeg van Van Marwijk zette alles in om de finale te winnen. Er werd keihard gespeeld en veertien keer geel gepakt. Doelpunten bleven tijdens de reguliere speeltijd uit en het werd verlengen. John Heitinga ontving in de toegevoegde speeltijd zijn tweede gele kaart en werd van het veld gestuurd. Vlak daarna scoorde Andrés Iniesta namens Spanje het winnende doelpunt. Voor de derde greep Oranje naast de wereldtitel. Toch werden de spelers net als in 1974 bij hun terugkeer in eigen land als helden onthaald.

2010 wk finale nederland - spanje 0-1 Andrés Iniesta

WK 2014

Het WK van 2014 in Brazilië begon voor Oranje met wraak op Spanje voor de verloren finale van vier jaar eerder. De twee finalisten stonden in de eerste groepswedstrijd opnieuw tegenover elkaar. Dit keer speelde Oranje Spanje aan diggelen. Door doelpunten van Van Persie, Robben en Stefan de Vrij won Nederland met 1-5. Ook van Australië en Chili werd gewonnen, waarna het team van Louis van Gaal doorstoomde naar de knock-out-fase.

Mexico was de tegenstander in de achtste finale. Oranje keek tegen de latino’s lang tegen een achterstand aan, maar na een doelpunt van Sneijder en een rake penalty van Klaas-Jan Huntelaar werd de winst binnengehaald. In de kwartfinale bleef het 0-0 tegen Costa Rica, waarna doelman Tim Krul in de strafschoppenserie opstond als de held van Oranje.

Op de drempel van de finale hield de succesreeks van Oranje op. Argentinië was in de halve finale na strafschoppen te sterk. Nederland ging met een bronzen medaille naar huis, na winst op gastland Brazilië in de troostfinale.

Nederland - Spanje 5-1. Robin van Persie scoort de 1-1

WK 2022

Na de tweede plek in 2010 en de derde plek in 2014 liet Oranje richting het WK van 2018 steken vallen. De ploeg kwalificeerde zich onder bondscoaches Danny Blind en Dick Advocaat niet voor het toernooi in Rusland. Het WK van 2022 in Qatar is het eerstvolgende WK waar Nederland weer actief is. Het treedt in de groepsfase aan tegen Senegal, Ecuador en Qatar. Louis van Gaal heeft de taak gekregen om Oranje ver te brengen op het toernooi.

We kunnen weer dromen van een vierde finale in de WK historie van Oranje en een nieuwe kans op de wereldbeker. Het wedden op het WK 2022 kan beginnen!

 

WK Qatar
Nederland wordt wereldkampioen
13.00

Nederland - Senegal
Senegal wint
5.00

WK 2022 voorspellingen

“Nederland hoort bij de favorieten voor het EK 2024”

Aad de Mos heeft genoten van de WK-finale, maar is teleurgesteld in het toernooi van Nederland. Hij blijft kritisch op Louis van Gaal.

De Mos: “Oranje uitgeschakeld door omkoping”

Aad de Mos en Maikel de Lange blikken in WK Qaadtar terug op het WK van Oranje en de uitschakeling tegen Argentinië.

Kansspelautoriteit geeft 14 waarschuwingen voor WK-acties bookmakers

De Kansspelautoriteit is tijdens het WK in Qatar extra alert op ongeoorloofde activiteiten van online casino’s en bookmakers in Nederland.

De Mos: “Afspraak Gakpo en PSV over transfer”

Cody Gakpo heeft in korte tijd het wereldtoneel veroverd. Aad de Mos raadt de aanvaller aan om met PSV te praten over een transfer.

Sluiten

Winkelwagen

loading icon
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie