Door Stefan van Buren
Unibet mag stem Maxim Hartman niet gebruiken in reclames
Bekende Nederlanders en andere rolmodellen mogen niet meer ingezet worden in reclames. Maar hoe zit dat met hun stem? De Reclame Code Commissie en Unibet stonden tegenover elkaar vanwege een reclame waarbij de stem van Maxim Hartman werd gebruikt. De bookmaker moest zijn stem uiteindelijk vervangen.
Klacht over gokreclame
Maxim Hartman is al jarenlang op televisie sinds hij doorbrak als helft van het duo Rembo & Rembo. Hij presenteerde verschillende kinderprogramma’s, Nog meer van mannen bij RTL 7, schoof aan bij uitzendingen van Oranje Inside en deed interviews met voetballers voor NOS Studio Sport. Een bekend persoon dus, die niet in gokreclames mag optreden. Toen zijn stem te horen was in een reclame van Unibet ontving de Reclame Code Commissie (RCC) een klacht.
De klacht ging erover dat een bekende Nederlander werd ingezet als voice-over in een gokreclame terwijl het gebruiken van rolmodellen sinds juni van dit jaar verboden is. Ook als voice over zouden dus enkel onbekende Nederlanders ingezet mogen worden. De RCC behandelde de klacht op 22 september, waarna Unibet de stem van Maxim Hartman verving door die van een onbekende stemacteur. De bookmaker ging wel in verweer.
.@maximhartman is jouw stem nu vervangen in de unibet reclame?
— Coen van der Geest (@leesmapman) September 8, 2022
Verweer Unibet
Het verweer van Unibet klonk als volgt, waarbij de betreffende persoon die de reclame inspreekt dus Maxim Hartman is. “Adverteerder betwist dat [naam persoon] in de bestreden uiting kwalificeert als rolmodel. […] Ten eerste blijkt niet uit de commercial dat de voice-over ingesproken is door [naam persoon]. Dit wordt op geen enkele manier aangegeven. Er is ook geen ‘associatiegevaar’ dat de consument [naam persoon] in verband brengt met het merk Unibet. Bijvoorbeeld omdat in het verleden al is samengewerkt.”
“De stem van [naam persoon] is neutraal en overwegend monotoon. Met uitzondering van klager heeft niemand aangegeven de stem te hebben herkend. In de media is evenmin de stem van [naam persoon] waargenomen. Adverteerder concludeert dan ook dat het gebruik van de stem van [naam persoon] gelijk staat met het gebruik van een niet publiekelijk bekend persoon of herkenbaar persoon. [naam persoon] is gekozen omdat hij ervaring heeft als stemacteur en in het verleden is hij ook door andere bedrijven ingezet op ‘anonieme’ en onherkenbare basis.”
Definitie rolmodel
De Reclame Code Commissie ging niet mee in de argumentatie van Unibet:
“Vaststaat dat de voice-over van de bestreden televisiecommercial is ingesproken door [naam persoon]. Hij is een Nederlands televisiemaker, presentator en acteur. Hierdoor geniet hij publieke bekendheid en valt hij onder de definitie van rolmodel in de ROK. Sinds 1 juli 2022 mag geen gebruik meer worden gemaakt van rolmodellen in reclame voor online kansspelen. Anders dan adverteerder leest de Commissie dit als een algemeen verbod en ziet zij geen aanleiding om de reikwijdte van bedoelde bepaling in te perken op de door adverteerder in het verweer bedoelde wijze. Dat [naam persoon] niet in beeld is te zien, doet verder niet ter zake. Fysieke zichtbaarheid is in dit verband geen vereiste. Hetzelfde geldt voor het wel of niet kenbaar maken in de reclame-uiting van wie de stem afkomstig is.”
Aanbeveling
De zaak is afgerond doordat de reclame inmiddels is aangepast. Unibet heeft de aanbeveling ontvangen om “niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.”