25 spelers gokten in Nederland op eigen duels of competitie

Door Stefan van Buren


25 spelers gokten in Nederland op eigen duels of competitie

Professionele voetballers mogen in Nederland niet op hun eigen wedstrijden of competitie gokken. Maar daar blijken ze zich niet allemaal aan te houden. In de afgelopen tijd periode overtraden 25 spelers uit het betaald voetbal deze regels. Zo meldt de NOS.

Geheim document

De NOS kreeg een document in handen van de Sports Betting Intelligence Unit (SBIU), een meldpunt van de Kansspelautoriteit voor signalen van mogelijke matchfixing. Hierin stonden 40 melden van gokkantoren in de periode van oktober 201 en december 2022. 12 keer ging het om een ongebruikelijke activiteit bij buitenlands wedstrijden, daarnaast ging het om voetbalprofs die ongeoorloofd gokken.

Er worden strafbare gokactiviteiten gemeld van 6 spelers uit de Eredivisie, 19 spelers uit de Keuken Kampioen Divisie en 2 amateurspelers uit de Tweede Divisie. In sommige gevallen werd de politie zelfs ingeschakeld voor nader onderzoek. Om welke spelers dit gaat en waarom de politie erbij werd gehaald is niet duidelijk. Ook de KNVB is op de hoogte van de meldingen.

Legale bookmakers Nederland 2023

Campagne

Uit een recente enquête van de VVCS, de vakbond voor profvoetballers, bleek al dat niet alle spelers in Nederland zich aan de regels houden. Van de ruim 200 spelers die in Nederland voetballen gokt zo’n 11 procent op wedstrijden de ze zelf spelen of op andere wedstrijden uit de eigen competitie.

De VVCS heeft daarom een campagne opgezet om de voetballer in te lichten over de regels en de gevaren van matchfixing. “Bij ongeveer ieder bezoek steekt er wel een speler een hand op als wordt gevraagd of ze gokken op eigen wedstrijden of competitie”, schrijft de NOS.

Beugelsdijk en Clasie

Onlangs werden twee bekende spelers geschorst voor illegaal gokgedrag. Tom Beugelsdijk kreeg een een schorsing van 5 wedstrijden waarvan twee voorwaardelijk omdat hij gokte op meerdere wedstrijden in de Eredivisie terwijl hij onder contract stond bij Sparta Rotterdam. Jordy Clasie, speler van AZ, kreeg een schorsing van 2 wedstrijden omdat hij geld had ingezet op wedstrijden van Jong AZ. In deze gevallen waren er geen aanwijzingen van matchfixing, maar ze overtraden wel de gokregels.

Onwetendheid

Eredivisie CV-directeur Jan de Jong reageert: “De Eredivisie CV dringt er al langer op aan dat standaard in ieder spelerscontract duidelijk wordt opgenomen dat een speler niet mag gokken op wedstrijden in het betaald voetbal. Nu staat het er impliciet middels een verwijzing naar de UEFA- en FIFA-regelementen. Wij willen het al langer expliciet maken, dan is het maar duidelijk. Beter safe than sorry! Spelers zetten dan hun handtekening onder een contract, waarin is vastgelegd dat zij niet zullen gokken op voetbalwedstrijden. Dan kan er ons inziens geen sprake meer zijn van onwetendheid. Wij vertrouwen er op dat de spelers en hun belangenvertegenwoordigers er net zo over denken.”

Laatste Nieuws

Nilis: “Voetballers hebben meer risico op gokverslaving”

Oud-voetballer Arne Nilis deelt zijn ervaringen als gokverslaafde om te voorkomen dat anderen dezelfde fouten maken.

De Mos: “Brobbey is een verwend jongetje”

Bij Ajax zijn ze ontevreden over Brian Brobbey. Aad de Mos snapt dat heel goed.

De Mos: “Wij wedden 8 van de 10 keer goed”

In de podcast Twee Viertje met Aad geeft Aad de Mos zijn visie op de voetbalwereld. Deze week: een buitenlandse coach voor Ajax?

0

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluiten

Winkelwagen

loading icon
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie