“Nederland hoort bij de favorieten voor het EK 2024”

Door Stefan van Buren


“Nederland hoort bij de favorieten voor het EK 2024”

Aad de Mos heeft genoten van de WK-finale. Onze huisanalist spreekt in de laatste aflevering van WK Qaadtar over de mooiste finale ooit. Het toernooi van Nederland kon Aad minder bekoren, hij blijft kritisch op de tactiek Louis van Gaal. Met de terugkeer van Ronald Koeman en het 4-3-3 systeem keert de hoop voor het EK 2024 echter terug.

Een geschenk voor het voetbal

Van te voren kun je het verhaal van de finale niet verzinnen. Argentinië stond op een comfortabele 2-0 tegen Frankrijk, dat niks te vertellen had. Kylian Mbappé schudde de boel op, maar Lionel Messi trok toch aan het langste eind in de strafschoppenserie.

De Mos heeft met veel plezier naar de afloop gekeken. “De beste speler ter wereld wordt gekroond tot de grote man van het toernooi. Dit is het allermooiste wat je je kan wensen voor een finale. Miljarden mensen hebben gekeken. Dan is het een droom voor de organisatie en voetbal in het algemeen. Dit maakt voetbal zo onvoorspelbaar, zo mooi. Dat is een geschenk voor het hele voetbal.”

Messi versus Van Gaal

Terugblikkend op het meest memorabele moment toernooi kiest De Mos voor de botsing tussen Lionel Messi en Louis van Gaal. “Dat Messi naar Van Gaal toeloopt en zegt dat hij z’n mond moet houden. Ik vond dat dodelijk. Van Gaal was weer met zijn klassiekers bezig. Ik vertel internationale media altijd dat we wel een ster hebben, maar die zit op de bank. Hij was meer een ster in de persconferenties dan met de tactiek. Dat is jammer.”

De Mos vond het niet slim hoe Van Gaal voor de kwartfinale olie op het vuur gooide door te zeggen dat Argentinië in verdedigend opzicht met tien man speelde, zonder Messi. “Als je de beste speler ter wereld minachtend neerzet, is dat pijnlijk. Het was onterecht (de kritiek van Van Gaal, red.). Ik heb Messi wel eens 95 minuten zitten bekijken, bij Sevilla – Barcelona twee jaar geleden. Toen kwam ik ook tot de conclusie dat hij aan het wandelen was. Maar dan was hij eigenlijk aan het observeren waar de kansen zouden liggen. Momenten later was hij ineens weg en maakte hij drie goals. Dan mag je van mij best even wandelen.”

Teleurstellend WK voor Oranje

Argentinië stal dus de show in Qatar. Van het Nederlands efltal heeft De Mos te weinig genoten. “We maakten twee mooie doelpunten tegen Argentinië en eerder de goals vanuit de wingbacks, Blind en Dumfries. Dat zijn herinneringen die je bij blijven. Daarna kwam de ellende van de strafschoppenserie. Dat blijft hangen. En dan de antipathie die een gedeelte van het volk heeft gekregen na het optreden van Messi en anderen.”

De Mos spreekt van een tegenvallend WK voor Oranje. “Het had beter gekund. In de knock-out-fase was het tachtig minuten niks. Het 5-3-2 leverde niks op. Dan ben je afhankelijk van de individuele kwaliteiten die voorop lopen. We hadden in dit systeem gehoopt op een doorbraak van Depay of Bergwijn. Ik dacht dat Van Gaal tegen Argentinië nog een konijn uit de hoge hoed ging toveren. Met veranderen naar 4-3-3 had hij Scaloni kunnen afbluffen. Maar dat heeft hij niet gedaan. Daardoor is het een vrij saai toernooi geworden. In zijn totaliteit hebben we weinig gezien van het Nederlands elftal. Dat zegt de buitenlandse pers ook.”

Vooruitblikken EK 2024

Hoe nu verder met Oranje? De Mos zou het wel weten. “We moeten terug naar 4-3-3 en aanvallend voetbal waarmee we de tegenstander onder druk zetten. Laten we hopen dat het omslaat. We hebben het materiaal ervoor richting het EK in Duitsland. Het team voor de komende jaren is duidelijk. Met deze spelers horen we zeker bij de favorieten voor het Europese kampioenschap. We hebben in ’88 de prijs gewonnen, dat was ook in Duitsland, de finale tegen Rusland. Laten we hopen dat het opnieuw zo is. Het zou best wel een spectaculair EK kunnen worden.”

Meer Raad van Aad

Aad voorspelt: “Manchester City gaat de treble winnen”

Manchester City en Manchester United strijden om de FA Cup. Aad de Mos geeft Erik ten Hag een kleine kans: “City is favoriet”

Knotsgekke slotdag op komst: “Ajax naar de Conference League”

Er staat zondag veel op het spel in de laatste speelronde in de Eredivisie. Aad de Mos denkt dat Ajax als verliezer uit het weekend komt.

“AZ werd overlopen; kleine kans om de finale te halen”

Aad de Mos geeft AZ een kleine kans om de finale van de Conference League te halen. Hij verwacht een moeilijke return tegen West Ham.

0

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluiten

Winkelwagen

loading icon
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie